Η πανδημία επανέρχεται με σφοδρότητα  .Όπως διαφαίνεται  η πλειονότητα του κόσμου στο επόμενο διάστημα  θα έρθει  σε πολύ κοντινή επαφή με τον ιό και το ζήτημα της προφύλαξης θα είναι  πιο επιτακτικό   με μόνες επιλογές τα μέτρα ατομικής προστασίας και τον εμβολιασμό . Για όσους δεν έχουν εμβολιστεί το δίλημμα  “εμβολιασμός ή νόηση”θα είναι όλο και πιο πιεστικό  .

Επειδή η πραγματική ελευθερία της επιλογής προκύπτει από την σωστή γνώση ,θεωρούμε χρέος μας  να παρουσιάσουμε με όσο γίνεται πιο απλό τρόπο   στους συμπολίτες τα  κομβικά ζητήματα  που αφορούν την πανδημία και τα εμβόλια.

Έτσι σχεδόν δυο χρόνια μετά γνωρίζουμε τα εξής.

  1. Μέχρι τώρα παγκοσμίως  έχουν νοσήσει επισήμως  246.951.274 και έχουν αποβιώσει λόγω κορονοιού 5.004.855 συνάνθρωποι μας. (περίπου όσο ο μισός ελληνικός πληθυσμός)
  1. Η εξάπλωση και μετάδοση του Sars Cov 2 παρ΄ ολα τα μέτρα συνεχίζει και θα συνεχίσει με υψηλούς ρυθμούς για το επόμενο χρονικό διάστημα  μέχρι να εκτεθούν  σχεδόν όλοι .
  1. Εν όψει της μετάλλαξης δ όλοι είναι υποψήφιοι να νοσήσουν (οι εμβολιασμένοι ηπιότερα , οι ανεμβολίαστοι σοβαρότερα ).
  1. Η μέση διάρκεια προστασίας των εμβολίων  μετά την δεύτερη δόση φαίνεται  ότι διαρκεί περίπου 6 μήνες  και η 3η αναμνηστική δόση είναι απαραίτητη.
  1. Είναι σίγουρο πλέον ότι όποιος δεν έχει εμβολιαστεί είναι πλήρως απροστάτευτος στις πιθανές  επιπλοκές του ιού. Στην τελευταία αναφορά του Ε.Ο.Δ.Υ. οι διασωληνωμένοι, οι 363 (84.22%) είναι  ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και οι υπόλοιποι  68 (15.78%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι. 
  2. Η πιθανότητα να νοσηλευθεί σε ΜΕΘ  κάποιος εμβολιασμένος  είναι 1/100.000 ενώ στην περίπτωση μη εμβολιασμού 1/9000 .
  1. Τα εμβόλια που κυκλοφορούν έχουν πλέον αποδείξει στην πράξη  ότι είναι ασφαλή( 6 από τους 10 γνωστούς μας είναι εμβολιασμένοι ).
  1. Παγκοσμίως έχουν  γίνει  περίπου 6,9  δισεκατομμύρια   εμβολιασμοί (6.893.866.617 δόσεις)  
  1. Τα μόνα αποτελεσματικά μέτρα είναι οι ατομικές προφυλάξεις και ο εμβολιασμός .
  1. Λόγω της μεγάλης ταχύτητας μετάδοσης στενεύουν πλέον τα χρονικά περιθώρια για όποιον αποφασίσει να εμβολιαστεί την συγκεκριμένη χρονική στιγμή διότι είναι πολύ πιθανό να νοσήσει πριν προλάβει να αναπτύξει αντισώματα.

8/11/2021

Κείμενο Μαριος Πυρπασόπουλος

Μέλος ΔΣ ΕΕΠΕ

Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής