Το εμβόλιο της Γρίπης στην πανδημία του κορωνοϊού, είναι ο τίτλος του άρθρου που υπογράφει ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης , Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας  Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Πρόεδρος Δ.Σ Γ.Ν.Α “Η ΕΛΠΙΣ”

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο

Την προηγούμενη χρονιά καταγράφηκε παγκοσμίως ο χαμηλότερος αριθμός κρουσμάτων γρίπης και με ελάχιστους θανάτους.

Δεν υπάρχει όμως αμφιβολία ότι για αυτήν την θετική εξέλιξη ήταν υπόλογη η υποχρεωτική λήψη όλων εκείνων των μέτρων ατομικής προστασίας με τη χρήση μάσκας προσώπου, την αποφυγή της στενής επαφής με άλλα άτομα χωρίς εναγκαλισμούς και φιλιά ή χειραψίες καθώς και με την ευρεία χρήση των αντισηπτικών.

Βοήθησε επίσης δραματικά το κλείσιμο των σχολείων αφού η εκπαίδευση γινόταν εξ’ αποστάσεως, η εργασία από το σπίτι και δεν λησμονούμε τον υποχρεωτικό εγκλεισμός στα σπίτια μας.

Αυτή τη χρονιά και παρόλο που ήδη βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα της πανδημίας, δεν συστήνονται γενικευμένα αυστηρά μέτρα περιορισμού της κοινωνικότητάς μας.

Η χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους δεν είναι υποχρεωτική, η δια ζώσης εκπαίδευση έχει ξεκινήσει για όλες τις βαθμίδες και η εργασία από το σπίτι αφορά ένα μικρό μόνο ποσοστό των εργαζομένων.

Επομένως, ο βαθμός προστασίας και από άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η γρίπη δεν είναι τόσο αυστηρός όπως στην περσινή χρονιά.

Για το λόγο αυτό κρίνεται πολύ σημαντικός ο ευρύς αντιγριπικός εμβολιασμός και ιδιαίτερα για τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Το εμβόλιο του κορωνοϊού δεν μας προστατεύει από την γρίπη ούτε το εμβόλιο της γρίπης από τον κορωνοϊό.

Και επειδή η περίοδος της γρίπης πλησιάζει και εφόσον απαιτούνται τουλάχιστον 2-3 εβδομάδες για να αναπτύξουμε τα αντιγριπικά αντισώματα μετά τον εμβολιασμό, θα πρέπει να εμβολιαστούμε άμεσα για να είμαστε πανέτοιμοι ανοσιακά το Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο που αναμένεται η κορύφωση του επιδημικού κύματος της γρίπης.

Τα εμβόλια της γρίπης όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας ότι θα είναι διαθέσιμα εντός του Οκτωβρίου και επομένως μπορούμε να προγραμματίσουμε άμεσα τον εμβολιασμό μας.

Δεν υπάρχει αντένδειξη να να κάνουμε ταυτόχρονα και τα 2 εμβόλια, μια που ξεκίνησε η δυνατότητα της τρίτης αναμνηστικής δόσης για τον κορωνοϊό.

Μάλιστα πολλές εταιρείες, όπως η Moderna ετοιμάζουν για να διαθέσουν στην αγορά ενέσιμη μορφή που θα εμπεριέχει και τα δύο εμβόλια.

Καλό θα ήταν όμως τα δύο εμβόλια να απέχουν μεταξύ τους ένα διάστημα δύο εβδομάδων για να μπορέσουμε να ξεχωρίσουμε τα συμπτώματα του εμβολιασμού δηλαδή τα δέκατα, η κακουχία και γενικότερα ελαφρά συμπτώματα ελαφρού κρυολογήματος, που είναι τα ίδια και για τα 2 είδη των εμβολίων

Τα εμβόλια προορίζονται για όλους και για τα παιδιά ηλικίας μεγαλύτερης των 6 μηνών.

Οι ειδικές κατηγορίες πολιτών που κινδυνεύουν περισσότερο από τη γρίπη και δεν έχουν κανένα λόγο να μην εμβολιαστούν είναι τα παιδιά ηλικίας μικρότερης των 5 ετών και ιδιαίτερα εκείνα με νευρολογικά σύνδρομα, οι καρδιοπαθείς, οι ασθματικοί, οι ασθενείς με κακοήθειες, αυτοί που διαβιώνουν σε οίκους φιλοξενίας ηλικιωμένων ή ατόμων με ειδικές δεξιότητες, οι εγκυμονούσες καθώς και οι μητέρες αμέσως μετά τον τοκετό γιατί μέσω του θηλασμού μεταφέρουν στα βρέφη τους τα πολύτιμα αντισώματα τους και έτσι τα προστατεύουν αφού μέχρι την ηλικία των 6 μηνών δεν μπορούν να εμβολιαστούν.

Δεν επιτρέπεται να εμβολιαστούν τα άτομα με αλλεργικές αντιδράσεις σε προηγούμενες χορηγήσεις αντιγριπικών εμβολίων ή σε αντιβιοτικά και στο αυγό.

Τέλος δεν συνιστάται εμβολιασμός σε οξεία φάση νόσησης και με παρουσία υψηλού πυρετού.

Άτομα που στο παρελθόν είχαν αναπτύξει το σύνδρομο Guillain- Barre, συνιστάται πριν τον εμβολιασμό τους να συμβουλευτούν το γιατρό τους.

Αναδημοσίευση από aftodioikisinews.gr

*Παναγιώτης Χαλβατσιώτης  
Επίκουρος Καθηγητής Παθολογίας  Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Πρόεδρος Δ.Σ Γ.Ν.Α “Η ΕΛΠΙΣ”

Explore More

Συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊου στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία

30/09/2021 0 Comments 0 tags

Ο σακχαρώδης διαβήτης και η παχυσαρκία αποτελούν ιδιαίτερα επιβαρυντικές καταστάσεις για βαριά νόσηση αλλά και αυξημένη θνητότητα μετά από λοίμωξη από κορωνοϊό. Πολλές μελέτες σε όλον τον κόσμο ,αλλά και